W jaki sposób powstają pojemniki do lodów?

7
W jaki sposób powstają pojemniki do lodów?
głosy: 0 ,średnia: 0.00

 

Opakowania do lodów powstają przy użyciu dopuszczalnych do kontaktu z żywnością tworzyw. Zwykle jest to folia polistyrenowa HIPS, która łączona jest dodatkowo z substancjami barwiącymi. W jaki sposób powstają takie pojemniki? Jaka technologia etykietowania będzie najlepsza w przypadku pojemników do lodów? Opisujemy to w poniższym artykule.

Proces produkcyjny pojemników do lodów – projektowanie

Kontrahent ma do wyboru różne sposoby uzyskania projektu na swój produkt. Pierwszy z nich to samodzielne wykonanie projektu technicznego i dostarczenie go do przedsiębiorstwa zajmującego się produkcją opakowań. Może on stanowić wstępny zarys lub szczegółowy projekt z możliwością wdrożenia do produkcji. Druga opcja to wybór z już gotowych opakowań, które ma w ofercie producent. Trzecia możliwość to powierzenie stworzenia technicznej specyfikacji firmie tworzącej pojemniki z plastiku.

Decyzja Kontrahenta bazuje na indywidualnych oczekiwaniach, możliwościach finansowych i określeniu grupy docelowej dla produktu. Zwykle asortyment premium jest przygotowywany na indywidualne zlecenie, ponieważ musi odróżniać się od konkurencji.

Produkcja pojemników do lodów – wybór odpowiedniej etykiety

W sprzedaży detalicznej gotowych produktów zwykle sprawdzają się plastikowe pojemniki do lodów. To projekty w pełni zintegrowane z opakowaniem, które nie są narażone na odbarwienie, ścieranie czy odklejanie. Dzięki temu możliwy jest transport i dystrybucja lodów w warunkach chłodniczych bez ryzyka utraty wartości marketingowej towaru.

Kontrahent wybiera również kolorystykę barwienia opakowań. Zwykle dostosowane są one do zawartości opakowania lub jednolite ze stylem firmy produkującej asortyment spożywczy. Końcowym etapem jest stworzenie prototypu na drukarce 3D, który ma prezentować wizualizacje projektu.

Jak produkowane są pojemniki do lodów rzemieślniczych?

W ostatnich latach lody rzemieślnicze zyskują mocno na popularności. Lodziarnie, które je oferują, muszą zapewnić sobie odpowiednie opakowania na produkty. W tym przypadku można pójść na pewne ustępstwa. Produkt nie jest reklamowany opakowaniem, dlatego barwienie pojemników nie jest konieczne. Jednak ważne jest dostosowanie wariantów rozmiarowych i technicznych do przestrzeni chłodniczej i produkcyjnej.

Duże znaczenie ma skala dystrybucji lodów, które mogą być oferowane jedynie lokalnie lub w formie franczyzy. Aby stworzyć jednolity produkt rzemieślniczy znany w całym kraju (i nie tylko), konieczne jest zaprojektowanie i wykorzystywanie indywidualnego projektu na pojemniki do lodów.

Jakie wymagania muszą spełniać pojemniki do lodów – podsumowanie

Najważniejszym czynnikiem jest dopuszczenie surowca produkcyjnego do kontaktu z żywnością. Przed wyborem pojemników do lodów Kontrahent musi upewnić się, jakie certyfikaty i atesty posiada producent opakowań. Kolejny czynnik to zapewnienie odpowiedniej odporności na zimno i ciężar.

Zwykle lody pakowane są w pojemniki z tworzyw sztucznych o pojemności od kilkudziesięciu mililitrów do kilku litrów. Muszą one również być jednolite wymiarowo w tej samej linii produktów dla zapewnienia powtarzalności. Jeśli oczekujesz po opakowaniach niezawodności, szukaj tylko najlepszych producentów.

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie widoczny. Wymagane pola oznaczone są gwiazdką *

*

x

Monitoring dla Twojego gospodarstwa rolnego

Row of Simmental cows lying on straw in cow stable
  Zapoznaj się z ofertą
x

Skonfiguruj swoją halę !

kobex
   
x

Projekty dla rolnictwa

obora-w-modrzewiu-3
x

Dodaj bezpłatne ogłoszenie

Orka łubinu – Pronar 1221A +Unia tur 3+1
x

Kobieta na gospodarke

Sexy brunette woman.
Już dzisiaj znajdź kobietę do życia na gospodarkę rolną !