Ostatnio coraz większą uwagę zwraca się na sposób hodowli trzody. Jakość paszy przekłada się na jakość mięsa, a konsumenci stają się pod tym względem bardziej wymagający. Wolą zapłacić nieco więcej, żeby dostać zdrowsze i smaczne jedzenie. Dobrym sposobem na poprawę walorów smakowych mięsa jest karmienie trzody paszą z ziemniaków. Jak ją sporządzić? Jakie urządzenie będzie w tym celu przydatne? Wyjaśniamy.
Ziemniaki – doskonała pasza dla zwierząt
W ubiegłym wieku karmienie trzody chlewnej paszą z ziemniaków było oczywistością. Hodowcy przygotowywali ziemniaczane pasze nawet dla drobiu. Nie bez przyczyny. Ziemniaki to bowiem doskonałe pożywienie dla zwierząt. Zawierają duże ilości wysokoenergetycznej skrobi i dobrej jakości białko roślinne zbudowane z kilku ważnych aminokwasów. Ziemniaki można podawać w różnych formach: parowane, kiszone czy suszone, a zwierzęta zawsze chętnie je jedzą, ponieważ są dla nich po prostu smaczne. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu upraw ziemniaków było znacznie więcej, a nawet połowę zbiorów przeznaczano na potrzeby hodowców. Z czasem jednak ziemniaki zaczęły być zastępowane zbożami. Przemawiały za tym dwa ważne powody: zboża są tańsze i łatwiej je przechowywać. Niestety, za korzyściami ekonomicznymi nie poszły korzyści zdrowotne i smakowe. Jakość mięsa po prostu się pogorszyła. Powrót do dawnych metod karmienia zwierząt jest więc bardzo dobrym pomysłem.
Pasza z ziemniaków – jak ją przygotować?
Jak wspomnieliśmy, ziemniaki zasadniczo mogą być podawane zwierzętom w różnej postaci. Trzeba jednak przyznać, że susz ziemniaczany jest bardzo trudno dostępny na rynku, ponieważ zamknięto zakłady, w których go produkowano. Z kolei ziemniaki surowe są ciężko strawne i zawierają solaninę, która może być szkodliwa dla zwierząt. Najlepiej więc podawać ziemniaki kiszone z dodatkiem śrut zbożowych lub ziemniaki parowane. Ziemniaki przyrządzone na parze są znaczne łatwej strawne niż surowe, a ponadto nie zawierają już szkodliwej solaniny. Jeżeli chcesz powrócić do starych, sprawdzonych metod karmienia zwierząt ziemniaczaną paszą, musisz więc zaopatrzyć się w parnik.
Parnik do ziemniaków
Parnik przyda się gospodarstwie nie tylko do podgrzewania ziemniaków, ale też do parowania roślin i innych składników na pasze, a także do podgrzewania dużych ilości wody. Warto więc zawsze mieć pod ręką takie urządzenie w swoim gospodarstwie rolnym. Mamy do wyboru dwa modele: parnik węglowy lub elektryczny. Ten pierwszy model sprawdzi się w pomieszczeniach, w których nie ma prądu. Możesz więc używać go w dowolnym miejscu. Jest też tańszy w eksploatacji niż parnik elektryczny. Trzeba jednak pamiętać o kontrolowaniu ilości węgla na rusztach. Parniki elektryczne są łatwe w obsłudze, ale za to muszą być używane w pomieszczeniach z dostępem do prądu.
Parnik 100 l
W sklepach dostępne są parniki o różnych pojemnościach. Mniejsze 60-litrowe, średnie 100-litrowe i większe 160- oraz 250-litrowe. Jaki model wybrać? Wszystko zależy od Twoich potrzeb. Jeżeli hodujesz tylko kilka świń, 60-litrowy parnik będzie wystarczający, ale najbardziej uniwersalnym modelem jest parnik 100-litrowy. Przygotujesz w nim paszę nawet dla dość licznej trzody. Do wyboru są parniki 100-litrowe malowane, ocynkowane i ocynkowane z szamotem. Ta ostania wersja będzie najbardziej wytrzymała, ale tak naprawdę każdy model powinien spełnić swoją funkcję i posłużyć przez długi czas.
Parnik do ziemniaków – gdzie kupić?
Przygotowywanie pasz z ziemniaków nie jest jeszcze popularnym trendem, więc nie znajdziemy parników w każdym sklepie stacjonarnym. Najłatwiej kupić je przez Internet. Wybierz sprawdzony sklep rolniczy, który oferuje towary z najwyższej półki. Możesz znaleźć go, kierując się opiniami innych klientów. To najwiarygodniejsze rekomendacje. Sprawdź też ja długo sklep funkcjonuje na rynku. Jeżeli działa od wielu lat, najpewniej dobrze trafiłeś. Czy zakup parnika to duży wydatek? Cena zależy od pojemności urządzenia i od materiałów, z których zostało wykonane. Najtańsze modele kupisz za kilkaset złotych, ale za największe i najbardziej wytrzymałe trzeba zapłacić ponad tysiąc złotych.
Parnik to niezbędne urządzenie dla wszystkich hodowców, którzy chcą poprawić dobrobyt zwierząt i zadbać o jakość mięsa. Dzięki parnikowi przyrządzisz zdrową, smaczną paszę ziemniaczaną dla trzody chlewnej.